Акциите на швейцарския банков гигант Credit Suisse паднаха с 30% (към

...
Акциите на швейцарския банков гигант Credit Suisse паднаха с 30% (към
Коментари Харесай

Credit Suisse е много по-голям проблем за световната икономика от SVB

Акциите на швейцарския банков колос Credit Suisse паднаха с 30% (към 15:30 ч. българско време), стигайки до ново най-ниско равнище за всички времена, откакто най-големият акционер на банката отхвърли да я поддържа, като придобие по-голям дял, оповестяват международните медии.     Други огромни европейски банки търпят удари, като акциите на двете огромни интернационалните банки на Франция - Société Générale SA и BNP Paribas SA - паднаха с повече от 10%. Акциите на немската Deutsche Bank AG паднаха с 8%, написа WSJ.

Американските акции отвориха внезапно надолу в сряда, усещайки възобновен напън поради спада на швейцарския заемодател, който ускори терзанията за банковия бранш на Съединени американски щати след колапса на Silicon Valley Bank предходната седмица, разяснява MarketWatch.   Dow Jones Industrial Average се намали с към 416 пункта, или 1,3%, до момента в който S&P 500 падна с 1,2%, а Nasdaq Composite се намали с 0,9%.    Credit Suisse е доста по-голям проблем за международната стопанска система, в сравнение с районните американски банки, които бяха на огневата линия предходната седмица, отбелязва Андрю Кенингам, основен икономист за Европа в Capital Economics, представен от The Guardian.    Credit Suisse има доста по-голям баланс от SVB (530 милиарда швейцарски франка в края на 2022 г.) и е доста по-глобално взаимосвързана, с голям брой дъщерни сдружения отвън Швейцария, в това число в Съединени американски щати. Освен това е главен брокер в Съединени американски щати. Credit Suisse не е единствено швейцарски проблем, а световен, споделя Кенингам.  
Ако Credit Suisse банкрутира, като световна редовно значима банка тя ще има проект за преструктуриране, само че тези проекти не са били подлагани на тест, откогато бяха въведени по време на международната финансова рецесия, отбелязва още икономистът. 
По думите му опитът демонстрира, че може да се реализира бързо решение, без да се провокира прекалено много болест, при изискване че управляващите работят уверено и защитят вложителите. От друга страна рискът от несполучливо решение ще тревожи пазарите.   Ситуацията с Credit Suisse може да има отражение върху решението на ЕЦБ за паричната политика на банката, което би трябвало да бъде взето на следващия ден. „ Най-доброто ни съмнение на този стадий е, че ЕЦБ ще продължи с авансово оповестения си проект за повишение на лихвения % от 2,5% на 3,0% “, споделя Андрю Кенингам.      Проблемите в Credit Suisse още веднъж повдигат въпроса дали това е началото на световна рецесия или просто следващият „ идиосинкратичен “ случай.   Credit Suisse се смяташе за най-слабото звено измежду огромните банки в Европа, само че тя не е единствената банка, която се бори със слаба доходност през последните години. Нещо повече, това е третият „ еднократен “ проблем за няколко месеца, тъй че би било неуместно да се допусна, че няма да има и други, отбелязва още специалистът от Capital Economics.  
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР